ترمیم دندان با کامپوزیت
از کامپوزیت برای ترمیم دندانهایی که مینای آنها دچار شکستگی یا پوسیدگی شدهاند و همچنین دندانهای فاصله دار استفاده میشود و جنس کامپوزیت از پلاستیک، سرامیک و یا ترکیبی از هر دو است.نکته جالب این است که سرامیک عامل اصلی زیبایی این ترمیمکنندهها محسوب میشود چرا که به دندان ظاهری طبیعی میبخشد و کامپوزیت زیباترین متریال ترمیمی دندان به حساب میآید و انواع مختلفی دارد.که در ادامه مطلب انواع کامپوزیت دندان و روش های ترمیم دندان با کامپوزیت توضیح داده خواهد شد.
انواع مختلف کامپوزیت دندان:
- کامپوزیتهای ماکروفیل: درشتدانه
از ذرات 10 تا 50 میکرومتری ساخته شدهاند و با توجه به کامپوزیتهایی که در حال حاضر در بازار موجود هستند، درشتترین انواع کامپوزیت محسوب میشوند. به دلیل درشتی دانهها مقاومت بالایی داشتند ولی در حال حاضر استفاده از آنها متوقف شده است.
- کامپوزیتهای میکروفیل: ریزدانه
اندازهی آنها کوچکتراز انواع ماکروفیل و جنس آنها از ترکیب رزینهای پر کننده و مواد پلیمری است.
پولیش کردن این نوع کامپوزیت نسبت به انواع ماکروفیل بسیار راحتتر و زیبایی ظاهری آنها بیشتر است.
انواع میکروفیل مقاومت و استحکام مناسبی برای ترمیم دندان های عقبی ندارند. و بیشتر برای ترمیم دندانهای جلو مورد استفاده قرار میگیرد.
- نانوکامپوزیت: مقاومترین و مفیدترین نوع
در محدودهی نانو، مواد حاوی مقدار زیادی فیلر (پرکننده) هستند و در نتیجه استقامت آنها در برابر سایش بیشتر است و علاوه بر این فراهم کردن زیبایی و درخشش بیشتر، میتوانند دندانهای عقبی را هم که فشار زیادی بر آنها وارد میشود ترمیم کنند.
در مواردی که دندان پوسیدگی دارد، پزشک ابتدا بافت پوسیده را از روی دندان برمیدارد، دندان را ضدعفونی میکند و سپس آن را به وسیلهی کامپوزیت ترمیم میکند.
بعد از قرار دادن کامپوزیت، دندانپزشک سطح آن را سمباده میکشد و آن را هموار میکند.
مزایای استفاده از کامپوزیت برای ترمیم دندان
- برای نصب انواع کامپوزیت بر روی دندان، لازم نیست که مقدار زیادی از آن تراشیده و سپس کامپوزیت بر روی آن قرار بگیرد. کامپوزیت به دلیل بافت چسبندهای که دارد به راحتی روی دندان میچسبد و نیازی به تخزیب کامل ساختمان مینای دندان نیست.
- اگر شما برای ترمیم دندانهای آسیب دیدهی خود نانوکامپوزیت را انتخاب کنید، در بسیاری از هزینهها صرفهجویی کردهاید.
- ترمیم دندانها به وسیلهی این مواد فقط طی یک مرحله انجام میگیرد و نیازی نیست که چندین جلسه به مطب دندانپزشک مراجعه کنید.
- نانوکامپوزیتها همانطور که از اسمشان مشخص است، حاوی ذراتی با طول نانو و به همین دلیل بهترین ترمیمکنندههای موجود هستند.
- ذرات نانو با قرار گرفتن در بخشهای آسیبدیده به راحتی میتوانند بافت دندان را ترمیم کنند. و به دلیل همین اندازهی کوچک و همچنین براق خود به دندان جلوهای زیبا و طبیعی میبخشند.
- دندانپزشک رنگ بافت ترمیمکنندهی کامپوزیت را با توجه به رنگ اصلی دندانهای شما انتخاب میکند و همین عمل به ظاهر ساده باعث دو چندان شدن زیبایی لبخند شما میگردد.
- از بهترین مارک های کامپوزیت میتوان به برندهایGradia ، Cosmedent و اولترادنت اشاره کرد.
- البته باید به این نکته توجه داشت که گاهی انجام ارتودنسی بر انجام عملیات ترمیم توسط کامپوزیت ارجحیت خواهد داشت؛ به عنوان مثال در برخی از موارد روی هم افتادن دندانها
مقایسهی آمالگام و کامپوزیت
آمالگام
- آمالگام اصطلاحی است که به آلیاژهای نقره اطلاق میشود. آمالگام شامل مقادیر مختلفی نقره، جیوه، مس و سرب است.
- توجه داشته باشید که آمالگام ارزانتر است.
- بادوام است و حدودا 10 سال به شکل اولیهی خود باقی میماند.
- برای برخی از افراد حساسیتزا است.
- ظاهر چندان زیبایی ندارد.
کامپوزیت
- دقیقا همرنگ دندان است و ظاهر بسیار طبیعی و زیبایی دارد.
- نسبت به آمالگام دوام کمتری دارد و حدود 7 سال به شکل اولیهی خود باقی میماند.
- روند ترمیم دندان به وسیلهی کامپوزیت نسبت به آمالگتم زمان بیشتری میبرد.
- این ماده به راحتی به مینای دندان میچسبد.
- به هیچ عنوان حساسیت ایجاد نمیکند.
تعویض
- اگر دندانهای خود را به وسیلهی کامپوزیت ترمیم کردهاید و حالا فواصلی میان دندان و مادهی ترمیم کننده مشاهده میکنید، باید بدانید که دیگر وقت تعویض آن با مواد جدید رسیده است.
- اگر کامپوزیت دندانهای خود را به موقع عوض نکنید، ممکن است پوسیدگیهای جدی و گسترده روی دندانهایتان اتفاق بیفتد.
خانم دکتر پریسا حافظی جراح و دندانپزشک در تهران و دارای مسترشیپ ایمپلنت از Icoi هستند.جهت ارتباط با ایشان می توانید با شماره 02188306613 تماس بگیرید و یا به اینستاگرام ایشان مراجعه نمایید.
0 دیدگاه