دکتر پریسا حافظی / خدمات زیبایی دندان / بلیچینگ دندان چگونه انجام می شود؟
مدت زمان مطالعه ۱۲ دقیقه

بلیچینگ دندان چگونه انجام می شود؟

چه چیزی باعث می شود تا لبخند زیباتری داشته باشید؟ زمانی که صحبت از سفیدی دندان ها می شود، منظور دو گزینه می باشد: بلیچینگ دندان و دیگری مراقبت های خانگی. در هر دو روش، از مواد پراکساید استفاده می شود.در بلیچینگ میزان پراکساید در حدود 15 تا 43 درصد و در روش های خانگی، حدود 3 تا 20 درصد می باشد. در ادامه صحبت های دکتر پریسا حافظی – جراح و دندانپزشک را در خصوص روش های زیبا سازی دندان ها را ملاحظه می فرمایید.

ساختار دندان ها

دندان ها عضوی از دستگاه گوارش هستند که علاوه بر نقش خود در این سیستم، بر روی زیبایی چهره نیز تاثیر بسزایی دارند. به هنگام لبخند و یا خنده، پس از ترتیب و یکدستی دندان ها،  رنگ آن ها، از جمله میزان سفیدی و یا زردی، وجود لک و سیاهی در دندان ها است که مورد توجه بیننده قرارمی گیرد. به همین منظور در حال حاضر رفع عیوب ظاهری دندان ها از مسائل مهم در زیباسازی چهره به شمار می رود.

بلیچینگ-دندان-در-تهران

چه عواملی باعث تغییر رنگ در دندان ها می شود؟

از لحاظ ظاهری، دندان ها از دو قسمت عاج و مینا تشکیل شده اند. عاج دندان خود به رنگ زرد و مینا دندان محافظ و هم تعیین کننده رنگ دندان ها است. با توجه به رنگ پوست هر فرد میزان سفیدی دندان های هر فردی با فرد دیگر متفاوت است.

  • تغییر رنگ دندان ها و یا مینا دندان ها به عوامل متعددی بستگی دارد. به طور عمده بروز هرگونه تغییر رنگ، ایجاد لک بر روی دندان ها در ابتدا به خوراک و استفاده از مواد خوراکی رنگی و بعد از آن به استعمال دخانیات بستگی دارد.
  • البته افزایش سن، برخی از داروها و همچنین بیماری های دهان و دندان نیز باعث تغییر رنگ دندان ها می شوند که به اختصار راجب هرکدام توضیحاتی داده می شود.
  • مواد خوراکی رنگ دانه هایی دارند که بر روی مینای دندان ها اثر گذاشته و باعث تغییر رنگ آن ها می شوند. گروهی از مواد خوراکی رنگی نیز هستند که تاثیرات بیشتر و مستقیم تری بر روی دندان ها دارند مانند قهوه.
  • دخانیات اعم از تنباکو های میوه ای تا انواع سیگار ها حاوی مواد زیان آور مانند قطران،نیکوتین و تار هستند که بر روی مینا دندان ها تاثیر مستقیم دارد و باعث تغییر رنگ آن ها می شود. در طول زمان استفاده از دخانیات دندان ها زرد و سپس قهوه ای خواهند شد.
  • طبیعتا با افزایش سن رنگ دندان ها تغییر می کند و از شفافیت و سفیدی آن کاسته و رو به زردی می رود.
  • دارو ها برای درمان بیماری ها تجویز می شوند. اما عوارضی نیز دارند که برخی از آن ها تاثیراتی بر روی دندان می گذارد. از این گروه می توان، انتی بیوتیک ها مانند تتراسکلین، داروهای مورد استفاده در متاستاز سرطان ها، مانند بیوفسفات ها، داروها و یا موادی برای محافظت از دندان ها، که حاوی مقدار زیادی فلوئور هستند و برخی از مکمل های غذایی مانند مکمل های خوراکی آهن را نام برد.
  • بیماری هایی که بر روی دهان و دندان تاثیر گذاشته و باعث آسیب به مینا می شوند مانند پوسیدگی دندان که در این بیماری قسمت سخت دندان یعنی مینا از بین می رود و سپس عاج دندان که زرد رنگ است نمایان می شود.
  • در کل، هر چه مدت زمانی که محصول روی دندان باقی می ماند، بیشتر باشد، میزان سفیدی دندان ها نیز بیشتر خواهد بود. با این حال، نکته ای که وجود دارد این است که هرچه درصد پراکساید محلول بیشتر باشد، مدت زمان کمتری باید بر روی دندان گذاشته شود.طولانی شدن مدت زمان قرارگیری ژل بر روی دندان، باعث می شود دندان دهیدراته شود (آب از دست بدهد) و در نتیجه احتمال پوسیدگی دندان ها نیز بیشتر خواهد شد.

بلیچینگ چیست؟

نوعی درمان بر روی دندان هایی که تغییر رنگ داده و یا بر روی آن ها لک هایی مشاهده می شود، بلیچینگ است.

رنگ دانه هایی که در طی زمان باعث تغییر رنگ دندان ها شده اند یعنی قدیمی و کهنه هستند و همچنین هرگونه تغییر رنگ دندان ها جزئی و یا کلی، حتی بد رنگی ها و یا لک های ژنتیکی بر روی دندان ها نیز  در این روش درمان می شود.

تفاوت های لمینت دندان و بلیچینگ آن

تفاوت لمینت و بلیچینگ دندان

نحوه عملکرد بلیچینگ

پر اکسید هیدروژن، اصلی ترین ماده سفید کننده دندان است.

این ماده در رنگ دانه هایی که در مینای دندان رسوب کرده و باعث تغییر رنگ دندان ها شده اند نفوذ کرده، آن ها را اکسید می کند.

با اکسید شدن این رنگ دانه ها و نفوذ پر اکسید هیدروژن به لایه های زیرین مینا، دندان تغییر رنگ داده و سفید می شود.

در انجام این روش، از دستگاهی برای فعال کردن پر اکسید هیدروژن استفاده می شود. از انواع این دستگاه می توان، لیزر، پلاسما آرک، ال ای دی و… نام برد.

روند انجام بلیچینگ یا سفید کردن دندان

دندانپزشک با دهان باز کن مخصوص، لب را از دندان ها و لثه فاصله می دهد، لثه ها بخصوص لثه های جلویی را با مواد محافظتی پوشانده، سپس از مواد حاوی پر اکسید هیدروژن که عمدتا ۳۰ تا ۴۰ درصد و یا نهایتا کمی بیشتر هستند، بر روی سطح خارجی دندان ها می گذارد. سپس با دستگاه مخصوص، اشعه با فرکانس بالا برای فعال سازی پر اکسید هیدروژن، به مواد و دندان ها تابانده می شود.

این کار نیاز به دقت و توجه فراوان و پزشک حازق دارد. زیرا زدن پر اکسید هیدروژن و زمانی که بر روی دندان می ماند بسیار مهم است.

البته گاهی پزشک تشخیص می دهد هم زمان با بلیچینگ در مطب از روش خانگی نیز استفاده شود. در اکثر اوقات همزمان از دو روش نتیجه بهتر و ماندگار تری می دهد.

روش های بلیچینگ دندان

در صورتی که فرد نیاز به موارد پزشکی قبل از بلچینگ داشته باشد، مانند جرم گیری و… اول این موارد انجام شده سپس بلچینگ انجام میگیرد. اما اگر دندان نیاز به پر کردن و یا دیگر موارد دندان پزشکی داشته باشد، ابتدا بلچینگ و سپس موارد گفته شده بر روی دندان اعمال می شود. زیرا بلچینگ تاثیری بر روی رنگ مواد پر کردن دندان و یا لمینت،  کاشت، روکش و…. ندارد. به همین دلیل، منظور هم رنگ سازی دندان ها بهتر است ابتدا بلیچینگ انجام گیرد.

به طور کلی دو روش برای بلیچینگ دندان وجود دارد.

 

مزایا و معایبی در خصوص بلیچینگ دندان در منزل و یا مطب پزشک وجود دارد، که حتما باید در این خصوص با دندانپزشک مشورت شود. توجه داشته باشید که این روش، برای تمامی افراد نتایج خوبی را به همراه نخواهد داشت.بلیچینگ، کمکی به سفید شدن روکش های پروسلین و یا کامپوزیت های رنگ دندان نخواهد کرد.

بلیچینگ در مطب

بهترین روش بلیچینگی دقیق و کارآمد، موجود در حال حاضر روش مطب است.

این روش به دلیل اجرا  توسط فرد ماهر (دندانپزشک)، استفاده درصد بالاتر پر اکسید هیدروژن، کمک از ابزار آلات موجود برای تاثیر گذاری بیشتر نتیجه بهتری در بلیچینگ دندان می دهد.

بلیچینگ در مطب می تواند نتایج بهتر و سریع تری را به همراه داشته باشد. چرا که محلول هایی که در این روش استفاده می شوند، به مراتب قوی تر از محلول های خانگی خواهند بود. هم چنین در این روش از نور، حرارت و یا ترکیبی از این دو مورد استفاده می شود تا سرعت روند انجام روش بالا برود.

با انجام این روش، دندان ها سه تا هشت درجه روشن تر خواهند شد. مدت زمان هر جلسه نیز در حدود سی تا شصت دقیقه می باشد.

بلیچینگ در منزل

بلیچینگ در خانه عموما کمتر از روش مطب کارایی دارد. یعنی نتیجه دهی کمتر و طول درمان بیشتری نیاز دارد. بیشتر مواقع برای محافظت از دندان های سفید شده از این روش استفاده می شود. البته گاهی پزشک تشخیص می دهد هم زمان با بلیچینگ در مطب از روش خانگی نیز استفاده شود.

بلیچینگ در خانه، از روش های گوناگونی تشکیل شده که به اختصار، رایج ترین آن ها را بیان می کنیم.

نوارها و ژل های سفید کننده

ژل و یا نوار باید مستقیما بر روی دندان گذاشته شود. مواد حاوی فلوراید باید یک تا دو مرتبه در طول روز و به مدت ده تا چهارده روز، بر روی دندان گذاشته شوند. مدت زمان ماندگاری این روش در حدود چهار ماه و یا حتی بیشتر نیز خواهد بود.

برای نتیجه گیری بهتر، طول دوره استفاده از این روش روزانه دو بار معمولا بین یک هفته تا ده روز متغییر است.

سفیدی دندان ها، ماندگاری جزئی نهایتا ۳ تا ۴ ماه دارد.

خمیر دندان ها و شوینده های حاوی سفید کننده

هر نوع خمیر دندانی به برداشت لک از روی دندان ها کمک می کند. با این حال، خمیر دندان های سفید کننده، حاوی مواد شیمیایی هستند که می توانند به برداشت لکه ها از روی دندان ها کمک کنند. نکته ای که وجود دارد این است که بسیاری از خمیر دندان ها حاوی پراکساید هستند، اما از آن جایی که برای مدت طولانی روی دندان باقی نمی مانند، نمی توانند باعث سفیدی دندان ها شوند. اکثر خمیر دندان ها به مقدار جزئی حاوی سفید کننده و درخشان کننده هستند اما خمیر دندان هایی نیز وجود دارند که تخصصی تر برای سفیدی دندان ها استفاده می شوند.

روش کاربرد آن ها عموما شبیه استفاده از خمیر دندان های روزانه است.

از این خمیر دندان ها اکثرا برای حفاظت و حفظ سفیدی دندان ها استفاده شده و نمی توان خیلی ان ها را جزو بلیچینگ محسوب کرد. اما در نقش مکمل و نگه دارنده سفیدی بسیار کمک کننده هستند.

استفاده از قالب برای سفید کردن در خانه

ابتدا دندانپزشک از دندان ها  در طی یک جلسه قالب گیری می کند، در جلسات بعدی زمانی که با شما هماهنگ کرده، این قالب ها را تحویل، با نسخه ای از داروها و مواد لازم، دستورات و طریق استفاده از قالب ها را مشخص می کند.

روش استفاده از قالب ها  برای سفید کردن دندان ها

پزشک با در نظر گرفتن میزان زردی دندان ها، دارو هایی حاوی پر اکسید هیدروژن تجویز می کند. این داروها که عمدتا به صورت خمیر و یا ژل، به داخل قالب ها قرار داده و قالب ها را در دهان می گذارند.

در واقع داروها به وسیله قالب ها استفاده می شود. نکته قابل توجه در این روش، میزان آسیب زدگی هیدروژن پر اکسید است که بسیار بالا بوده و به لثه ها و دهان آسیب جدی میزد. به همین منظور رعایت نکات گفته شده توسط پزشک معالج، بسیار مهم است.

میزان پر اکسید های تجویز شده که در خانه قابل استفاده هستند، حداکثر ۲۰ درصد و حداقل ۵ درصد است.

سفید کردن دندان به روش بلیچینگ چقدر دوام دارد؟

 

چرا برای انجام بلیچینگ حتما باید با دندانپزشک مشورت کرد؟

بلیچینگ دندان باعث می شود دندان ها نسبت به قبل حساس تر شوند و این حساس شدن می تواند برای برخی افراد ناراحت کننده باشد. در صورتی که این روش به خوبی انجام نشود، می تواند باعث سوختگی لثه ها شود.

بلیچینگ دندان، برای افرادی مناسب تر است که دندان های زرد رنگی دارند. در صورتی که رنگ دندان ها، قهوه ای شده باشد، ممکن است نتایج چندان دلخواهی حاصل نگردد. این روش بر روی دندان های خاکستری رنگ، جواب نخواهد داد.

به همین خاطر، توصیه می شود بلیچینگ دندان حتما زیر نظر دندانپزشک انجام شود.

چگونه می توانیم دندان های سفید تری داشته باشیم؟

صرف نظر از بلیچینگ در مطب و یا در منزل، شما می توانید با مسواک زدن و رعایت بهداشت دهان و دندان، به حفظ سفیدی دندان های تان کمک کنید. از مصرف مواد غذایی اسیدی و یا مواد خوراکی که سرشار از جوهر هستند، باید خودداری شود. از جمله:

  • چای سیاه و قهوه
  • نوشیدنی های ورزشی
  • مواد غذایی که سرشار از مواد رنگی هستند
  • سس ها (سس سویا و یا گوجه فرنگی)

عوارض بلیچینگ دندان

این روش درمان عموما عوارض حادی ندارد. اما لازم به ذکر است پر اکسید هیدروژن که در مطب استفاده می شود مواد فوق العاده قوی است، دقت و نظارت بر زمانی که بر روی دندان قرار می گیرد و همچنین نحوه قرار دادن مواد بسیار مهم است. زیرا در صورتی که مدت زمان بیشتر از آنچه که باید قرار بگیرد به مینای دندان آسیب می زند و از طرفی نحوه زدن مواد به دندان در صورتی که صحیص نباشد و به لثه ها برخورد داشته باشد به شدت به بافت دهان و لثه لطمه وارد می کند.
عوارض ناچیزی مثل حساسیت دندان ها ممکن است در روش مطب بعد از انجام بلیچینگ رخ دهد که با خمیر دندان های ضد حساسیت و دهانشویه های توصیه شده توسط پزشک رفع می شود.
از دیگر موارد لازم به ذکر، می توان به دائمی نبودن بلیچینگ اشاره کرد.
این روش نیز مانند تمامی روش های درمان در دندانپزشکی پس از اعمال آن بر روی بیمار، نیاز به توجه و مراقب، همچنین تکرار بلچینگ دارد.
زیبایی لبخند در گرو دندان ها است. برای لبخندی زیبا و دلنشین، هرچه دندان ها سفید تر و مرتب تر باشند گیرایی ان لبخند و در نتیجه چهره ی فرد بیشتر است. امروزه روش بلیچینگ برای سفید تر شدن دندان ها، بسیار کاربردی و مورد استقبال عموم قرار گرفته که طی پروسه های خانگی و درون مطب انجام می گیرد. پزشکی حاذق از موارد فوق العاده مهم و روند درمان است.
با مراقبت و توجه ویژه فرد بعد از بلیچینگ، دوام  سفیدی دندان ها بیشتر شده اما بلیچینگ از فرایندی های قابل تکرار در دندانپزشکی است. البته تمیزی و سفیدی دندان ها و در نتیجه جذابیت و زیبایی چهره در این روش به قدری زیاد است که تکرار انجام بلیچینگ در طی زمان ارزشمند و قابل پذیرش است.

خلاصه مطلب

برای داشتن دندان هایی سفید و سالم مراقبت و شستشوی آن ها بسیار مهم است. درصورتی که دندان ها دچار تغییر رنگ شده اند می توانید با مراجعه به مطب بهترین جراح و دندانپزشک با روشی مناسب برای سفیدی دندان های خود اقدام نمایید.

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *